۱۸ مرداد ۱۳۹۵، ۱۷:۴۶

در فراکسیون محیط زیست و توسعه پایدار مطرح شد:

حسابرسی محیط ‌زیست در دیوان‌محاسبات/ لایحه ارزیابی به مجلس می‌رود

حسابرسی محیط ‌زیست در دیوان‌محاسبات/ لایحه ارزیابی به مجلس می‌رود

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با اعلام خبر ایجاد ۱۶ مدرسه طبیعت در کشور گفت: نخستین سند مشترک آموزش مسائل محیط زیستی در مدارس تا هفته آینده به ۱۱۰ هزار مدرسه کشور ابلاغ می‌شود.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از خانه ملت، محمدرضا تابش در جلسه امروز دوشنبه ۱۸ مرداد فراکسیون محیط زیست و توسعه پایدار مجلس شورای اسلامی که با حضور رئیس و معاونان سازمان حفاظت محیط زیست برگزار شد، به مشکلات زیست محیطی کشور اشاره کرد و گفت: افکار عمومی از همه اقدامات در جهت ساماندهی محیط زیست و استفاده بهینه از آب، خاک و هوا حمایت می‌کند، فراکسیون نیز از این رو کمیته‌های مختلفی از جمله کمیته خاک، آب، روابط بین‌الملل، تنوع زیستی و حقوقی را در زیر مجموعه خود تعریف کرده است.

نماینده مردم اردکان در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه اتاق فکری نیز متشکل از بزرگان محیط زیست در کنار فراکسیون محیط زیست و توسعه پایدار مجلس تشکیل شده است، گفت: دیوان محاسبات نیز حسابرسی اختصاصی در حوزه محیط زیست را دایر کرده است.

وی در ادامه مسائل و مشکلات حوزه محیط زیست را یادآور شد و گفت: ارزش‌گذاری منابع طبیعی و محیط زیست که در قانون برنامه چهارم و پنجم توسعه دولت ملزم به اجرای آن شده بود، ارزیابی زیست‌محیطی پروژه‌ها و طرح‌ها برای ۱۵۰ طرح بزرگ، مدیریت سواحل و رودخانه‌ها و مناطق حفاظت شده، رفع آلودگی هوا و خاک، اصلاح ساختار نیروی انسانی سازمان حفاظت محیط زیست، غیرمتخصص بودن نیروهای این سازمان، عدم واگذاری تصدی‌گری به بخش خصوصی، پیگیری پرداخت فوق‌العاده به محیط ‌بانان به میزان ماهیانه ۵۰۰ هزار تومان، واگذاری مناطق چهارگانه به بخش خصوصی، ساماندهی امور شکار و صید، اصلاح قانون مالیات بر ارزش افزوده، ایجاد محدوده استقرار صنایع آلاینده در جوار شهرها، مدیریت پسماند، مجازات شکار و ساماندهی جرایم از جمله مسائل و مشکلاتی است که باید در دستور کار سازمان حفاظت محیط زیست قرار گیرد.

معصومه ابتکار در ادامه در پاسخ به سوال نمایندگان و شفاف‌سازی اقدامات این سازمان ضمن تأکید بر همکاری فراکسیون محیط زیست و توسعه پایدار مجلس با دستگاه‌های اجرایی مختلف، گفت: کارنامه دولت در این خصوص منتشر شده که ضمن آن وظایف دستگاه‌ها مرتبط با سیاست‌های زیست محیطی مقام معظم رهبری، اهداف توسعه پایدار و چشم‌انداز ۲۰ ساله احصاء شده بنابراین نمایندگان می‌توانند بر این اساس با وظایف سازمان‌های مختلف در حوزه محیط زیست آشنا شوند.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست افزود: همکاری بسیار خوبی با وزارت آموزش و پرورش برای درج مسائل محیط زیستی در کتب درسی انجام شده است و همچنین آموزش‌هایی هم در پایه‌های مختلف به معلمان ارائه شده، البته هفته آینده نیز اولین سند مشترک برای آموزش وضابطه‌مند کردن مسائل محیط زیست در مدارس ابلاغ می‌شود.

تاسیس ۱۶ مدرسه طبیعت

وی یادآور شد: ۱۱۰ هزار مدرسه در کشور دستورالعمل فوق را دریافت خواهند کرد که جهت مشارکت دانش‌آموزان در رابطه با محیط زیست خواهد بود. مدارس طبیعت نیز به کمک سازمان حفاظت محیط زیست و بخش خصوصی در دستور کار است. این مدارس مانند آموزشکده‌های هنری و زبان خواهد بود که تاکنون ۱۶ مدرسه طبیعت با مشارکت مردم و تحت نظارت سازمان حفاظت محیط زیست شکل گرفته است.

ابتکار با تأکید بر اینکه مجوز مدارس طبیعت از سوی سازمان حفاظت محیط زیست صادر می‌شود، گفت: در برخی از استان‌ها این مدارس با همکاری آموزش و پرورش و در برخی استان‌ها با همکاری وزارت ارشاد ایجاد می‌شود اما وظایف و تکالیف مدارس طبیعت توسط سازمان حفاظت محیط زیست تعیین می‌شود.

همکاری گسترده سازمان حفاظت محیط زیست با قوه قضاییه

وی از ارتباط گسترده سازمان حفاظت محیط زیست با قوه قضاییه خبر داد و گفت: نشست‌های خوبی با مقامات دستگاه قضا برگزار شده، همچنین در اکثر استان‌ها با دادستان یا رئیس دادگستری و قضات و وکلا در حوزه دعاوی محیط زیست جلساتی برگزار شده است، به علاوه اجلاس حقوق محیط زیست در راستای افزایش تعاملات با قوه قضاییه چندی پیش برگزار شد.

معاون رئیس جمهور در رابطه با ارزش‌گذاری مناطق کشور، گفت: ۱۴ منطقه از ۲۷۰ منطقه در کشور ارزش‌گذاری شده که این میزان ۲۳ درصد جی تی پی پی ایران را شامل می‌شود. این اقدامات بر اساس مطالعات انجام گرفته برای نخستین بار سبب شد تا با استانداران استان‌های کشور تفاهم‌نامه‌ای امضا شود که بر اساس این تفاهم‌نامه استانداران بودجه‌های مورد نیاز برای مناطق مختلف از جمله تالاب‌ها را مصوب می‌کنند.

ابتکار پیشنهاد کاهش ۱۲ درصدی انتشار گازهای گلخانه‌ای را نیز بر اساس  مطالعات انجام شده و بررسی تمام وزارتخانه‌ها و دستگاه‌های اجرایی دانست و گفت: در این دولت تلاش شده تا سازمان حفاظت محیط زیست وظایف زیست محیطی تمام سازمان‌ها را بررسی کند از این رو یکی از محورهای برنامه ششم توسعه نیز مسائل محیط زیست و آب تعیین شده است.

وی به اصلاح الگوی مصرف آب کشاورزی تأکید کرد و گفت: مجلس برای پیشبرد اهداف توسعه زیست محیطی باید کمک کند تا الگوی مصرف آب بخش کشاورزی تغییر کند چرا که توقف و صبر در این بخش در شرایطی که در آستانه بحران‌های آبی قرار گرفته‌ایم منجر به شکست می‌شود.

ارایه لایحه ارزیابی زیست محیطی طرح‌ها و پروژه‌ها به زودی به مجلس

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه به سوال نمایندگان در خصوص ارزیابی زیست محیطی برنامه‌ها و طرح‌ها اشاره کرد و گفت: لایحه ارزیابی زیست محیطی طرح‌ها و پروژه‌ها را به زودی به مجلس ارائه خواهیم کرد. در حقیقت راه فنی توسعه، ارزیابی محیط زیست است و در این زمینه نیاز به قانون جدی و قوی داریم در غیر این صورت نتایج توسعه، پروژه‌هایی چون سد گتوند و شرایط دریاچه ارومیه را به جای خواهند گذاشت.

ابتکار افزود: آیین‌نامه‌ای در این زمینه در دولت  تصویب شده که بنا بر آن استان‌ها موظف به ارزیابی زیست محیطی پروژه‌های خود و ارائه آن جهت ارزیابی مجدد به کمیسیون ماده ۲ در دولت هستند که در این کمیسیون سازمان حفاظت محیط زیست، سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور و وزارتخانه مرتبط در خصوص تأیید، رد یا پذیرش مشروط پروژه تصمیم می‌گیرند.

وی در خصوص واگذاری وظایف محیط زیستی به بخش خصوصی یادآور شد: ۱۸ مورد از وظایف ستادی به استان‌ها تفویض اختیار شده، دستورالعمل سرمایه‌گذاری و حفاظت از محیط زیست توسط بخش خصوصی در شورای عالی محیط زیست نیز به تصویب رسیده و همانگونه که در اجلاس‌های بین‌المللی بر مشارکت‌های مردمی تأکید می‌شود به زودی جشنواره‌ای تعبیه خواهیم کرد تا از همه مناطق و استان‌ها برای مشارکت شرکت کنند و تقاضاهای خود را مطرح کنند.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست تأکید کرد: امور این سازمان را به بخش خصوصی نمی‌توان واگذار کرد چرا که برخلاف قانون است اما از مشارکت مردم برای مدیریت مناطق می‌توان استفاده کرد.

اقدامات محیط زیست در مهار آتش سوزی ها/ همکاری گسترده با سازمان جنگل ها، مدیریت بحران و نیروهای مسلح

ابتکار در ادامه به اقدامات این سازمان در خصوص مهار آتش‌سوزی‌ها اشاره کرد و گفت: سازو کار و هماهنگی قوی و گسترده‌ای با سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور، سازمان مدیریت بحران و ستاد نیروهای مسلح صورت گرفته که نتیجه آن ۱۷ مانور در سال گذشته بوده است. همچنین ۴۳ بالگرد در ۴ نقطه از ایران مستقر شده‌اند تا آتش‌سوزی‌ها را مهار کنند.

وی از کاهش ۴۰ درصدی مساحت آتش‌سوزی با وجود افزایش ۶۰ درصدی حوادث در سال ۹۴ خبر داد و گفت: در سال ۸۹ پارک ملی گلستان به مدت یک هفته در آتش سوخت اما با اقدامات اخیر آتش‌سوزی‌ها آسیب چندانی وارد نکرده‌اند.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست از انعقاد ۱۲ تفاهم‌نامه با کشورهای مختلف برای بررسی بین‌المللی مسائل محیط زیستی خبر داد و گفت: به عنوان مثال با کشور ایتالیا در خصوص تغییر اقلیم و با چین در خصوص تجهیزات کاهش انتشار گاز گلخانه‌ای تفاهم‌نامه‌هایی منعقد شده است، در شکل‌گیری توافقنامه پاریس نیز ایران تنها امضاکننده نبود بلکه در شکل‌گیری این توافق سهم بسزایی داشته‌ایم.

طرح عملیاتی برای مقابله با ریزگردها در ۲۰۰ هکتار از ارضی کشور عراق

ابتکار به اقدامات این سازمان در خصوص گرد و غبار اشاره کرد و گفت: طرح عملیاتی برای مقابله با ریزگردها در ۲۰۰ هکتار از ارضی در کشور عراق پیگیری شد اما این اراضی توسط تکفیری‌ها تصرف شد بنابراین دست سازمان را از ادامه اقدامات کوتاه کرد. منشأ طوفان دو ماه پیش نیز که آسیب بسیاری به استان‌های کردستان و کرمانشاه وارد کرد، شناسایی شد که متأسفانه این منطقه نیز کاملا در اختیار داعش است از این رو قطعنامه‌ای در مجمع عمومی سازمان ملل به پیشنهاد ایران تصویب شد که ساز و کار همکاری، تأمین منابع و وظایف کشورها در خصوص ریزگردها را مشخص خواهد کرد.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در پایان به مشکلات محیط زیستی زریوار اشاره کرد و گفت: برنامه جامع در سال ۹۳ و کارگروه ملی برای نجات دریاچه زریوار تهیه و ایجاد شد که این الزامات سبب شده شرایط این منطقه تا حدودی بهبود یابد. با این حال نمایندگان این منطقه می‌توانند پیشنهادات خود را برای توسعه اشتغال و رفع محدودیت‌های موجود ارائه کنند.

معاون رئیس جمهور از رئیس فراکسیون محیط زیست و توسعه پایدار مجلس دعوت کرد تا جلسه بعدی این فراکسیون را در سازمان حفاظت محیط زیست برگزار کند.

گفتنی است در این جلسه اعضای فراکسیون محیط زیست و توسعه پایدار مجلس در حوزه کنترل ریزگردها، محدودیت‌های مناطق حفاظت شده به خصوص منطقه زریوار، آلودگی هوا، بهره‌گیری از پارک‌های علمی – فناوری، تعامل با وزارتخانه‌هایی چون آموزش و پرورش، مدیریت منابع آب، حمایت از سمن‌ها، افزایش تعامل با دستگاه قضایی و بررسی هر چه سریعتر پرونده‌های قتل در این زمینه، وضعیت محیط‌بانان و جنگل‌بانان، پسماندها، احیای دریاچه‌ها و تالاب‌ها، واگذاری معادن به بخش خصوصی، تعیین حریم‌های اکولوژیک، انتقال آب خزر به سمنان، واگذاری وظایف سازمان به بخش خصوصی مسائل و مشکلاتی را مطرح کردند.

رئیس فراکسیون محیط زیست و توسعه پایدار مجلس شورای اسلامی نیز ضمن گرامیداشت یاد و خاطره دکتر صدوق و دکتر جزیره‌ای از رئیس سازمان حفاظت محیط زیست درخواست کرد تا کارت همیار طبیعت برای تمامی نمایندگان صادر شود تا نماینده‌ها نیز بتوانند به عنوان همیاران طبیعت ضمن بازدید از مناطق حفاظت شده و حساس محیط زیست از نزدیک در جریان مشکلات و رفع آنها برآیند.

کد خبر 3735695

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha